Casa Montessori

Pedagogul Montessori

Pedagogul are rolul de a crea o atmosferă placută și stimulantă în care cu toții – copii si adulți – să se simtă bine. El stabilește și veghează la respectarea regulilor care ajută la dezvoltarea relațiilor sociale și la orientarea copiilor în mediul social din care fac parte.

Rolul Pedagogului este în primul rând să ofere oportunități. El conduce și sprijină copilul pe calea dezvoltării sale.

Sarcinile cele mai importante ale Pedagogului sunt:

  • să-și îndrepte atenția spre nevoile și Fazele Sensibile ale copilului
  • să observe atent dezvoltarea copilului
  • să prezinte modul de lucru cu Materialele Montessori . Pedagogul este cel care face legătura între Materiale și “ pedagogul interior “ din fiecare copil care, prin lucrul cu materialele, se dezvoltă singur.

Maria Montessori spunea ca pedagogul “trebuie să respecte copilul care lucrează fără să-l întrerupă. Trebuie să respecte copilul care face greșeli fără să-l corecteze. Trebuie să respecte copilul care se odihnește observându-i pe ceilalti copii, fără a-l deranja sau a-l obliga să lucreze.

Însă trebuie să fie neobosit în a le prezenta copiilor materialele pe care aceștia fie le-au abandonat, fie le folosesc greșit. Toate acestea prin pregătirea cu grijă a mediului de lucru, prin tăcerea conștientă, prin vorba blândă a celui care iubește.”

Parteneri:

X

realizat de BECMedia