Casa Montessori

Fazele Sensibile

“Fazele Sensibile” sunt perioade de timp trecătoare din viața unui copil, în timpul cărora creierul și simțurile acestuia sunt concentrate pe anumite aspecte ale mediului, uneori chiar până la totala excludere a altora. Perioadele senzitive ajută la dezvoltarea unor capacități specifice ale creierului precum limbajul, mișcarea și coordonarea, abilitățile sociale, conștiința culturală, etc.

În timpul unei Faze sensibile copilul învață fără efort, însă aceste perioade sunt trecătoare și ireversibile. De îndată ce au trecut, ele nu vor mai reveni niciodată. Aceasta nu înseamnă că un copil nu va mai dobândi niciodată acea capacitate, ci numai că după ce respectiva fază sensibilă a trecut, învățarea va fi mai puțin ușoară. Acesta este motivul pentru care învățarea unei limbi străine este mult mai ușoara până la 6 ani. Fazele sensibile dau anumitor arii din creier o energie specifică pentru a se dezvolta și a se îmbogăți, fără a permite altor informații să interfereze; fenomenul este asemănător selecției informației.

Activitatea intensă și îndelungată pe care copilul simte nevoia să o facă în timpul perioadelor sensibile nu-l obosește, ci îl revigorează. Fazele Sensibile îi dau direcția și, atunci când i se oferă condițiile să  fie folosite corespunzător, contribuie la creșterea independenței și a cunoașterii. Creierul copilului își crează harta cognitivă, rețelele neuronale pentru înțelegerea și procesarea informației prin activitatea proprie. Acest proces conduce la o gândire mai abstactă pe baza informațiilor preluate din mediu prin Mintea Absorbantă și Fazele Sensibile. Mai târziu, în jurul vârstei de 6 ani, creierul începe să organizeze informația și să elimine căile neuronale care nu sunt importante pentru adaptarea și integrarea copilului în timpul, locul și societatea din care face parte. Educatorii Montessori sunt antrenați să observe și să recunoască Fazele Sensibile în dezvoltarea copilului. Mediul pregatit din școlile  Montessori este conceput astfel încât să întâmpine cu materialele adecvate aceste perioade speciale, de concentrare intensă din viața copiilor.

Parteneri:

X

realizat de BECMedia